زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به برخی بیماریهای جدی چشم از جمله دژنراسیون ماکولا، بیماری تیروئید چشمی (بیرون زدگی چشم) و آب مروارید هستند. اگر بیماری چشم زود تشخیص داده شود (چه در زنان و چه در مردان) به راحتی قابل پیشگیری است، به همین دلیل توصیه میکنیم از علائم شایع آب مروارید و سایر بیماریهای چشمی آگاه باشید.
در واقع، بیش از نیمی از افراد 80 ساله یا بالاتر، آب مروارید دارند یا برای خلاص شدن از شر آب مروارید تحت عمل جراحی قرار گرفتهاند.
در ابتدا ممکن است متوجه کاتاراکت نشوید اما با گذشت زمان، آب مروارید میتواند دید شما را تار، مه آلود یا کم رنگ کند. همچنين ممکن است در خواندن یا انجام سایر فعالیتهای روزمره مشکل داشته باشید.
خبر خوب این است که جراحی میتواند آب مروارید را از بین ببرد. جراحی آب مروارید بیخطر است و مشکلات بینایی ناشی از آب مروارید را اصلاح میکند.
اگر نگران ایجاد آب مروارید یا به طور کلی سلامت بینایی خود هستید، توصیه میکنیم با چشم پزشک خود صحبت کنید، جراح مناسب را پیدا کنید و زودتر اقدام کنید.
معاینه دقیق چشم توسط چشم پزشک و یا اپتومتریست میتواند وجود و وسعت آب مروارید، همچنین هر گونه مشکل دیگری (که باعث کاهش دید یا ناراحتی میشود) را مشخص کند.
انواع آب مروارید چیست؟
بیشتر آب مرواریدها مربوط به سن هستند – به دلیل تغییرات طبیعی در چشمان با افزایش سن رخ میدهد. اما ممکن است به دلایل دیگری به آب مروارید مبتلا شوید – به عنوان مثال، پس از آسیب چشم یا پس از جراحی برای مشکل چشمی دیگر (مانند گلوکوم).
مهم نیست که چه نوع آب مرواریدی دارید، درمان همیشه جراحی است.

علائم آب مروارید در زنان
تجمع پروتئین روی لنز باعث ایجاد تغییر رنگ سفید، زرد یا قهوهای مات میشود. آنها پس از رشد نسبتاً قابل مشاهده هستند، اما تشخیص آب مروارید در حال توسعه اغلب کمی دشوارتر است.
بیشتر علائم آب مروارید در زنان (و در مردان) شامل مشکل در بینایی و همچنین علائمی مانند موارد زیر میشود:
- مشکل در خواندن: این میتواند به معنی مشکل در تمرکز بر روی چیزهای دور و نزدیک و همچنین تاری دید مداوم در هنگام استفاده از لنزهای تجویزی باشد.
- دید ضعیف در شب: رانندگی در تاریکی یا راه رفتن در اطراف خانه در شب به صورت ناگهانی دشوارتر میشود.
- دوبینی: آب مروارید میتواند نور عبوری از چشم را پراکنده کند، آن را شکسته و باعث اعوجاج بینایی شود.
- دیدن هاله در اطراف چراغها: رانندگی در شب میتواند خطرناک شود مخصوصاً زمانی که هالهها و تابش خیره کننده دید شما را مسدود میکند.
- حساسیت به نور و تابش خیره کننده: نور پراکنده میتواند چشمان شما را تحت تاثیر قرار دهد و باعث درد شود.
- تفاوت شدید در کیفیت بینایی بین چشمها: اگر یکی از چشمها از آب مروارید رنج میبرد، عدم تعادل ایجاد شده میتواند باعث مشکلات بینایی دیگری شود.
آب مروارید چگونه تشخیص داده میشود؟
اگر نگران آب مروارید هستید، از اپتومتریست یا چشم پزشک خود در مورد معاینه اتساع چشم سوال بپرسید. موسسه ملی چشم توصیه میکند که بیماران بالای 60 سال یک بار در سال تحت معاینه چشم قرار بگیرند، زیرا خطر آب مروارید با افزایش سن به میزان قابل توجهی افزایش مییابد. با این حال، اگر میخواهید بدانید آب مروارید از چه سنی شروع میشود، باید بدانید که آب مروارید نوجوانان و آب مروارید مادرزادی نیز وجود دارد و این خطر فقط برای افراد 60 سال به بالا نیست.
آب مروارید همچنین میتواند در پشت عدسی ایجاد شود. این آب مرواریدها که آب مروارید ساب کپسولی خلفی نامیده میشوند، معمولاً کوچک شروع میشوند و به سختی قابل تشخیص هستند، از راههای مختلفی با دید تداخل میکنند و با سرعت بیشتری نسبت به آب مروارید معمولی پیشرفت میکنند.

برخی از عوامل خطر آب مروارید عبارتند از:
- سن
- قرار گرفتن بیش از حد یا طولانی مدت در معرض نور خورشید
- سیگار کشیدن
- مصرف بیش از حد الکل
- چاقی یا رژیم غذایی نامناسب
- دیابت
- فشار خون بالا
- آسیبهای قبلی چشم یا جراحیهای چشم
- استفاده طولانی مدت از کورتیکواستروئیدها
در طول معاینه چشم، پزشک احتمالاً فشار چشم هم اندازه گیری میکند. این یکی از روشهای بررسی علائم اولیه گلوکوم، یکی دیگر از علل اصلی مشکلات بینایی است که معمولاً در بیماران مسنتر ظاهر میشود.
آیا من در معرض خطر آب مروارید هستم؟
با افزایش سن خطر ابتلا به آب مروارید افزایش مییابد. شما همچنین در معرض خطر بیشتری هستید اگر:
- مشکلات سلامتی خاصی مانند دیابت داشته باشید.
- در معرض دود سیگار باشید.
- الکل زیاد بنوشید.
- سابقه خانوادگی آب مروارید داشته باشید.
- آسیب چشمی، جراحی چشم یا پرتودرمانی در قسمت بالای بدن خود داشته باشید.
- زمان زیادی را زیر نور خورشید گذرانده باشید.
- داروهای حاوی استروئیدها مصرف میکنید (داروهایی که برای درمان انواع مشکلات سلامتی مانند آرتریت و بثورات پوستی استفاده میشوند).
اگر نگران هستید که ممکن است در معرض خطر آب مروارید باشید، با پزشک خود صحبت کنید. بپرسید آیا کاری وجود دارد که میتوانید برای کاهش خطر انجام دهید.

چه چیزی باعث آب مروارید میشود؟
بیشتر آب مرواریدها به دلیل تغییرات طبیعی در چشمان و با افزایش سن ایجاد میشوند.
در جوانی عدسی چشمها شفاف است. در حدود 40 سالگی، پروتئینهای عدسی چشم شروع به تجزیه و جمع شدن میکنند. این توده یک ناحیه ابری روی لنز ایجاد میکند – یا آب مروارید. با گذشت زمان، آب مروارید شدیدتر میشود و عدسی چشم را بیشتر کدر میکند.
آب مروارید ساب کپسول خلفی، آب مروارید مادرزادی و گلوکوم تنها تعدادی از دلایلی هستند که توصیه میکنیم معاینه منظم چشم را انجام دهید. هیچ راه بهتری برای اطمینان از کیفیت بینایی و سلامت چشم وجود ندارد جز اینکه مطمئن شوید که به طور منظم با متخصصان در مورد نیازهای خاص خود مشورت میکنید.
چگونه می توانم از آب مروارید جلوگیری کنم؟
شما میتوانید برای محافظت از چشمان خود و به تاخیر انداختن آب مروارید اقدامات لازم را انجام دهید.
- از عینک آفتابی و کلاه لبهدار استفاده کنید تا جلوی نور خورشید را بگیرید.
- سیگار را ترک کنید.
- غذای سالم مصرف کنید. مقدار زیادی میوه و سبزیجات بخورید – به خصوص سبزیهای تیره و برگدار مانند اسفناج، کلم پیچ و سبزیجات.
- یک معاینه چشم انجام دهید. اگر 60 سال یا بیشتر دارید، حداقل هر 2 سال یک بار معاینه چشم انجام دهید.
چشم پزشک چگونه آب مروارید را بررسی میکند؟
چشم پزشک میتواند آب مروارید را به عنوان بخشی از معاینه چشم بررسی کند. این معاینه ساده و بدون درد است – پزشک به شما قطره چشمی میدهد تا مردمک چشمتان را گشاد (گشاد) کند و سپس چشمانتان را از نظر آب مروارید و سایر مشکلات چشمی بررسی کند.

درمان آب مروارید در زنان چیست؟
جراحی تنها راه برای خلاص شدن از شر آب مروارید است، اما ممکن است نیازی به جراحی فوری نداشته باشید.
درمان خانگی: در اوایل، ممکن است بتوانید تغییرات کوچکی برای مدیریت آب مروارید خود ایجاد کنید. شما می توانید کارهایی مانند موارد زیر انجام دهید:
- از نورهای روشنتری در خانه یا محل کار استفاده کنید.
- از عینک آفتابی ضد تابش نور استفاده کنید.
- برای مطالعه و سایر فعالیتها از لنزهای ذره بین استفاده کنید.
عینک یا کنتاکت جدید: یک نسخه جدید برای عینک یا لنزهای تماسی میتواند به شما کمک کند که در مراحل اولیه آب مروارید بهتر ببینید.
عمل جراحی: در صورتی که آب مروارید در فعالیتهای روزمره مانند خواندن، رانندگی یا تماشای تلویزیون مانع شود، پزشک ممکن است جراحی را پیشنهاد دهد. در حین جراحی آب مروارید، پزشک عدسی کدر را برمیدارد و آن را با یک لنز مصنوعی جدید (همچنین به نام لنز داخل چشمی یا IOL) جایگزین میکند. این جراحی بسیار ایمن است و از هر 10 نفری که آن را انجام میدهند، 9 نفر بعد از آن بهتر میبینند.
چه زمانی باید به دنبال مشاوره پزشکی باشید؟
اگر هر یک از علائم زیر را دارید باید به چشمپزشک مراجعه کنید:
- بینایی شما تار یا مه آلود است.
- نورها را خیلی روشن یا خیره کننده میبینید.
- دیدن در نور کم برای شما سختتر است.
- رنگها محو به نظر میرسند.
- اگر از عینک استفاده میکنید، ممکن است احساس کنید که لنزهایتان کثیف هستند و نیاز به تمیز کردن دارند، حتی اگر عینک نباشند.
آب مروارید معمولاً دردناک نیست و چشمان شما را قرمز یا تحریک نمیکند، اما اگر در مرحله پیشرفته باشد یا اگر مشکل چشمی دیگری داشته باشید میتواند دردناک باشد.
تشخیص آب مروارید
یک اپتومتر مجموعهای از آزمایشهای چشم، از جمله معاینه بینایی را انجام میدهد که میزان دید شما را در فواصل مختلف اندازهگیری میکند. اگر بیناییشناس فکر میکند که شما آب مروارید دارید، ممکن است برای آزمایشها و درمان بیشتر به یک متخصص چشم (چشمپزشک) معرفی شوید.
منبع: Cataracts in women